Alankomaiden latauspiste strategia

Hollannin valtio kunnat ovat varanneet 30 miljoonaa euroa satojen tuhansien ylimääräisten latauspisteiden rakentamiseen.

Hallituksen osuus on 15 miljoonaa euroa. Kunnat maksavat toisen puolen kuluista. Se ei riitä maksamaan latausasemien rakentamista mutta se ei ole myöskään tarkoitus. Latausasemien tarjoajat maksavat suuren osan kustannuksista. Tarjouskilpailussa menestyneet yritykset nimittäin saavat tilauksia kymmenien tuhansien latausasemien asentamiseksi.

Jos tavoite 1,9 miljoonaa sähköautoa saavutetaan vuoteen 2030 mennessä, tarvitaan arviolta 1,7 miljoonaa latauspistettä. Vuonna 2021 tarvitaan yli 200 uutta latauspistettä työpäivää kohti.

Liikenneministeriön mukaan Hollannissa oli toukokuun lopussa 2020 lähes 56 000 latauspistettä ja 1308 pikalatauspistettä. Henkilöautojen latauspisteet sijaitsevat asuinalueilla ja bussien ja kuorma-autojen teollisuusalueilla.

Suunnitelmissa on myös rakentaa ns. latauskenttiä supermarkettien ja ravintoloiden parkkipaikoille. Hallitus (infrastruktuuri) on jo varannut rahoituksen 45 älykkään lastauskentän kehittämiseen.

Lisälatausvaihtoehdot ovat ministeriön mukaan välttämättömiä uuden läpimurton saavuttamiseksi sähköautoilussa. Hallitus haluaa kaikkien uusien autojen käyvän ilman pakokaasuja vuoteen 2030 mennessä.