ALV autoille Saksasta tai Hollannista

alv

Saamme usein hakupyyntöjä vähän ajetuille autoille Saksasta ja Hollannista. Ne ovat kiinnostavia koska niiden kunto vastaa usein uutta mutta hinta on huomattavasti alempi kuin täysin uudella ajoneuvolla.

Tärkeää on ottaa huomioon auton ajokilometrit ja ensirekisteröintipäivä. Jos autolla on ajettu ostohetkellä alle 6000km tai jos sen ensirekisteröinti on alle 6 kuukautta sitten ostohetkestä, se katsotaan silloin uudeksi ajoneuvoksi. Tulli laskee tällöin auton ostohinnan päälle autoveron lisäksi 24% arvonlisäveron mikä voi johtaa suureen yllätykseen.

Jos auto täyttää jomman kumman yllämainituista vaatimuksista, se täytyy ostaa ostomaasta ALV 0%. Jos auto tulee yrityksen käyttöön jolla on voimassa oleva Y-tunnus Euroopan Komission VIES- sivun mukaisesti niin myyjäliike voi laskuttaa sen ALV 0% Y-tunnuksen perusteella.

Kun auton ostaa yksityinen henkilö niin Y-tunnusta ei ole. Kansainvälisessä kaupankäynnissä Y-tunnus on välttämätön jos tuotteita tai palveluja laskutetaan ALV 0%. Silti mahdollisuus on olemassa että yksityinen henkilö ostaa ajoneuvon muusta EU maasta ilman ALVia. Se vaatii tiettyä yhteistyöhalukkuuta myyjältä.

Myyjän täytyy olla valmis tekemään selvitys lähtömaan verottajalle mikä vaatii tiettyjä todistuksia siitä että ajoneuvo on todella myyntihetkellä ollut alle 6 kuukautta ensi rekisteröintipäivästä tai alle 6000 km ajettu. Myyjän täytyy myös suostua rahoittamaan ALV väliaikaisesti koska myyjä on maksanut ALVin ostaessa auton mutta ei saa sitä myyntihetkellä takaisin jos ostaja on ulkomailta.

Näistä velvollisuuksista johtuen huomaamme että myyjät eivät ole halukkaita myymään uusia ajoneuvoja ulkomaalaisille yksityishenkilöille. Helpointa on tehdä kauppaa ajoneuvoista jotka ovat yli 6 kuukautta vanhoja ja joilla on ajettu yli 6000 km. Tässä tapauksessa saadaan pieni ALV- etu koska Saksan ALV on 19% ja vastaavasti Belgian ja Hollannin 21% ( Suomessa 24% ).

Usein löytyy hyviä vaihtoehtoja ostaa uudempi ajoneuvo mikä kuitenkin vaatii huolellisuutta kaupan solmisessa ettei tule maksettua ALVia kahteen eri maahan. Olemme itse välittäneet muutaman kerran ajoneuvon kyseisessä tilanteessa missä meidän tekemä selvitys verottajalle on hyväksytty. Meillä on voimassa oleva Y-tunnus sekä Hollannissa, Belgiassa että Saksassa. Voimme siten neuvoa asiakkaitamme miten on järkevää kussakin tapauksessa menetellä.


Tutustu tarkastuspalveluumme Auto Saksasta