Auton noutaminen itse vai kuljetus trailerilla?

Autonkuljetus Saksasta

Kun auto, mottoripyörä tai mopoauto ostetaan ulkomailta niin tärkeää on tietää miten saada se Suomeen. Lähes kaikki välittämämme ajoneuvot tuodaan Suomeen kuljetusliikkeen toimesta. Olemme kyllä myös avustaneet asiakkaita jotka haluavat ajaa auton itse Suomeen. Auton itse noutaminen vaatii huolellista suunittelua.

Ensinnäkin täytyy huolehtia siitä että auto on maksettu joko kokonaan tai ainakin varausmaksu. Myyjät eivät varaa ajoneuvoja ennen maksua. Riski on että myyjä voi myydä auton sillä välin kun ollaan matkalla auton luokse. Myyjän tavoite on myydä auto oikeaan hintaan niin nopeasti kuin mahdollista eikä autoa varata potentiaaliselle ulkomaalaiselle ostajalle joka ilmoittaa tulevansa paikan päälle autoa ostamaan.

Varausmaksu varmistaa sen että auto on saatavana.  Autonhakumatkaan kannattaa liittää, mikäli mahdollista, lomanvietto kohdemaassa. Minimissään täytyy varata ainakin 2 päivää auton noutoon sillä paperityöt vaativat aikansa ja virastoissa saattaa olla ruuhkaa.

Hollannista noudettaville autoille pystytään hakemaan 14 päivän väliaikaiset kilvet. Hinta on € 150 joka sisältää myös liikennevakuutuksen. Runkonumeron perusteella on mahdollista hankkia autoon myös omalta suomalaiselta vakuutusyhtiöltä ajoneuvovakuutus. Väliaikaiset kilvet voidaan hakea valtion virastoista tai heitä edustavilta liikkeiltä.

Tärkeää on huomata se, että väliaikaisten kilpien saamiseksi vaaditaan voimassa oleva katsastus. Jos auto on seissyt myyjällä kauan tai jos se on maahantuotu, niin on mahdollista että katsastus ei enää ole voimasssa tai autoa ei ole lainkaan katsastettu. Tarkastamme aina etukäteen voimassaolevan katsastuksen ja mahdollisuuden uusia jos aika on mennyt umpeen.

Kun suunnitellaan paluumatkaa niin on hyvä tietää minkä maiden läpi joudutaan ajamaan ja mitkä liikennesäännöt ovat niissä maissa voimassa. Lähes joka tapauksessa täytyy ajaa Saksan alueella. Saksassa on talvella voimassa sääntö että liikenteessä olevilla autoilla on kitkarenkaat alla. Jos niitä ei ole ja kolari sattuu niin vakuutus ei korvaa vahinkoa. Myös on mahdollisuus saada sakko jos auto pysäytetään. Kokemuksemme mukaan olemme todenneet että vain harvassa autossa on kitkarenkaat mukana. Lisäksi Saksassa täytyy olla heijastava suojaliivi autossa kaiken aikaa. Eli se kannattaa ottaa mukaan Suomesta tai ostaa matkan varrella.

Tutkanpaljastimet ovat kiellettyjä sekä Hollannissa että Saksassa. Pelkkä tutkanpaljastimen fyysinen hallussapito on jo kieletty eli sen ei tarvitse olla käytössä saadakseen sakon. Pystymme sen sijaan suosittelemaan sovelluksia jotka varoittavat liikennetutkien sijainnista. Hollannin teille suosittelemme Flitsmeister sovellusta ja Saksan teille CamSam sovellusta. Saksassa on myös liikennerajoitukset joita valvotaan tiukasti, varsinkin kaupunkien kehäteillä. Monet luulevat erheellisesti että Saksan autobahnilla voi ajaa rajoittamatonta nopeutta.

Auton lopullisen hinnan arvioimiseksi kannattaa myös laskea paljonko auton itsenoutaminen tulee maksamaan. Huomioon täytyy ottaa mm. lentolippu, matka maan sisällä myyjän kohteeseen, paperityöt ja väliaikaiset kilvet, polttoaineen kulutus ja laivamatka. Joka tapauksessa itsenoutaminen maksaa enemmän kuin trailerikuljetus. Trailerikuljetuksessa jaetaan laivamatkan hinta 7 muun auton kanssa, mikä tekee siitä edullisen (€ 990 sis. alv.). Itse nouto vaatii tietenkin myös muutaman päivän palkattoman töistä poissaolon.

Itse noutamisen riskit, aika ja kulut ovat syynä miksi lähes kaikki meidän myymämme ajoneuvot tuodaan kuljetusliikkeen trailerilla Suomeen. Kyseessä on suomalainen kuljetusliike jolla on Tampereella turvallinen purkupaikka. Kuljetuksen hintaan sisältyy kuljetusvakuutus. Katsastusasema on vieressä mikä helpottaa katsastusmenettelyä.

Kuljetus on olennainen osa auton hankintaa ja olemme onnistuneet saamaan yhteistyökumppaniksi yhden Suomen parhaista alan liikkeistä. Sovitut aikataulut ovat pitäneet hyvin. Katsomme että kuljetusliikkeen asioiden hoito on meille tärkeä koska hoidamme kuljetusten tilaamisen ja olemme siten osaltamme vastuussa mm. aikataulujen pitävyydestä. Vaadimme myös heiltä hyvää asiakaspalvelua asiakkaillemme ja he ovat aina vastanneet odotuksiamme.

Jos haluatte tulla itse noutamaan auton Saksasta tai Hollannista, palvelemme tietysti mielellämme. Siinä tapauksessa palvelumme voi näyttää seuraavalta:

  • Tarkastamme auton ja myyjäliikkeen etukäteen paikan päällä jolloin on luotettavaa tehdä varausmaksu.
  • Tarkastamme onko ajoneuvolla voimassa olevaa katsastusta. Jos ei, niin avustamme katsastuksen uusimisessa.
  • Noudamme teidät tarvittaessa lentokentältä jonka jälkeen ajamme liikkeeseen noutamaan auton kilvet ja paperit. Sen jälkeen menemme hankkimaan väliaikaiset kilvet jonka jälkeen palaamme takaisin liikkeeseen jossa tehdään lopulliset paperityöt ja kiinnitetään väliaikaiset kilvet autoon.
  • Voimme tarvittaessa myös neuvoa miten pääsette lentokentältä myyjäliikkeesseen julkisilla liikennevälineillä.
  • Toimitamme kirjalliset ohjeet katsastusta ja tullausta varten.

Tutustu tarkastuspalveluumme Auto Saksasta