OBD mittaus

OBD mittaus

Auton ostoon ulkomailta liittyy monia huomioon otettavia asioita kuten esim. verotus Suomessa, tarvittavat paperityöt ostomaassa, turvallinen maksuliikenteen hoito, kuljetusasiat ja huolehtiminen siitä että kaupan kohde on siinä kunnossa ja niillä varusteilla kuin on ilmoitettu.

Menemällä tarkastamaan auto paikan päälle asiakkaan toimeksiannosta saamme paremman kuvan kaupan kohteesta. Tarkistamme onko auto todella kuin oli ilmoitettu ja sovittaessa soitamme paikan päältä näkemyksemme autosta ja myyjästä.

Tärkeä asia on voida todeta onko autossa teknisiä vikojä jotka esiintyvät moottorin ECU-tietokoneessa. ECU tarkistaa satoja eri moottoriin ja päästöihiin liittyviä arvoja jotka ilmoittavat vikakoodin jos arvot poikkeavat normaalista.

Vikakoodit eivät aina sytytä vikamerkkivaloa jolloin myyjä ja ostaja eivät ole tietoisia mahdollisista virheistä. Syy siihen että vikamerkkivalo ei syty on se, että virhettä ei nähdä kriittisenä. Silti ne voivat aiheuttaa ongelmia jatkossa jolloin on tärkeää tietää niiden olemassaolosta. Esimerkiksi tietyt päästöihin liittyvät virhekoodit voivat katsastuksessa johtaa ongelmiin.

Päästöihiin liittyvät virhekoodit ovat seuraavat:
Bensa                                                  Diesel

P01xx                                                   P01xx
P02xx                                                   P02xx
P03xx                                                   P03xx
P04xx                                                   P04xx
P0650                                                  P06xx
P0Axx                                                  P0Axx

Mahdolliset vikakoodit mittaamme auton OBD portista. Portin tarkka paikka voi vaihdella automerkistä riippuen mutta se löytyy lähes aina kuljettajan puolen jalkatilasta ohjauspyörän alta. Euroopassa ensirekisteröidyille autoille OBD portti löytyy bensa-autoissa vuodesta 2001 lähtien ja diesel autoissa vuodesta 2003 lähtien. Näemme silti usein OBD portin jopa vanhimmissa autoissa.

Vikakoodien mittaamista varten käytämme Bluetooth OBD lukijaa joka laitetaan OBD porttiin ja Torque Pro sovellusta Android puhelimille. iOS laitteille suosittelemme Engine Link– sovellusta. Nämä sovellukset näyttävät sekä yleiset että merkki-kohtaiset vikakoodit.

Kun Bluetooth yhteys puhelimen ja adapterin välillä on kytketty, käynnistämme moottorin jolloin adapteri saa yhteyden ECU tietokoneeseen. Sen jälkeen mittaamme koodit. Jos vikakoodeja löytyy niin yritämme saada Engine Codes tietokannasta tarkemman selityksen sille.

OBD lukija ja sitä tukeva sovellus puhelimessa on hyödyllinen ostettaessa käytettyä autoa. Se auttaa täydentämään kuvaa autosta ja voi parantaa ostajan neuvotteluasemaa.


Tutustu tarkastuspalveluumme Auto Saksasta