Suomen automarkkinat menestyivät vuonna 2023 sähköautojen ennätysmyynnillä

sahkoauto

06.01.2024

Vuosi 2023 osoitti Suomen automarkkinoiden kestävyyden ja kasvun uusien henkilöautojen myynnin lisääntyessä 7 %:lla yhteensä 85 966 ajoneuvoon, mikä on voimakkain kasvu vuoden 2016 jälkeen.

Vuosi alkoi vahvalla myynnillä ja asetti optimistisen sävyn autoalalle. Vuoden lopussa ilmeni laskusuuntaus, joka huipentui joulukuussa myynnin laskiessa 6 %:lla edelliseen joulukuuhun verrattuna.

Sähköajoneuvojen suosio kasvussa

Yksi vuoden 2023 merkittävimmistä trendeistä oli sähköajoneuvojen (EV) myynnin kasvu. Sähköajoneuvojen myynti kaksinkertaistui 29 456 yksikköön, joka on 104 % kasvu. Neljän kuukauden aikana vuoden toisella puoliskolla sähköautojen myynti jopa ylitti bensiiniautojen myynnin, mikä kertoo merkittävästä muutoksesta kuluttajien mieltymyksissä.

Sähköautojen lisääntyneestä suosiosta huolimatta bensiiniautot ovat edelleen suomalaisten kuluttajien suosituin valinta 40 % markkinaosuudella. Sähköautot seurasivat 34 % markkinaosuudella ja hybridit 21 % osuudella.

Suosituimmat merkit ja mallit

Merkkisuosion osalta Toyota johti tilastoa 16,6 % markkinaosuudella. Skoda ja Volkswagen seuraavat 10,3 % ja 8,9 % markkinaosuuksillaan.

Vuoden 2023 suosituimmat automerkit

Toyota Corolla oli suosituin malli, jonka osuus kokonaismyynneistä oli 5,9 %. Se kilpaili kuitenkin Tesla Model Y:n kanssa, jonka osuus oli 5,7 %. Skoda Octavia seuraa 3 % osuudella. Etenkin vuoden 2023 viimeisinä kuukausina Skoda Octavian myynti kasvoi ja ylitti Toyota Corollan myynnin, mikä johtuu suurelta osin sen hybridimallin suosiosta.

Vuoden 2023 suosituimmat automallit

Tesla Model Y oli sähköautojen edelläkävijä, kattaen merkittävät 16,6 % sähköautojen myynneistä. Skoda Enyaq ja Volkswagen ID4 suoriutuivat myös hyvin 8,4 % ja 6 % osuudella sähköautomarkkinoista.

Sähköautomyynti 2023 (top 5)

Lähde: Traficom

Esittelemme Data Studion

Vuosi 2023 on ollut virstanpylväs, joka osoitti merkittävää muutosta sähköajoneuvoja kohtaan. Suomen automarkkinoiden jatkaessa kehitystään on mielenkiintoista nähdä, miten kuluttajien mieltymykset ja tulokkaat automerkit vaikuttavat toimialaan vuonna 2024.

Pysy ajan tasalla Suomen automarkkinoiden viimeisimmistä trendeistä ja kehityksistä Data Studio -ratkaisumme avulla, joka tarjoaa kattavia oivalluksia ja ajantasaisia tietoja. Työkalu on korvaamaton autoalan ammattilaisille markkinoiden dynamiikan ymmärtämisessä ja päätösten tekemisessä.

Thumbs up

Uutuus! Data Studio

Automarkkinoiden tehokkain ja edullisin analyysiväline autoalan ammattilaisille!